Vers voedsel consumeren. Het is tegenwoordig voor veel mensen een doel op zich. We zijn ons bewuster van onze (over)consumptie en de gevolgen hiervan voor het milieu en eigen lichaam. Maar hoe herken je nu vers voedsel? En waar kan je het krijgen? Het antwoord is niet zo ingewikkeld, maar wel goed om je bewust van te raken.

Vers voedsel is plantaardig

Zo simpel is het eigenlijk wel. Talloze wetenschappelijke studies laten zien dat plantaardig voedsel vol vitaminen, mineralen en andere stoffen met ingewikkelde namen zitten, die wij als mensen makkelijk kunnen verteren en nodig hebben. Onderdelen van vlees hebben we ook nodig, maar inmiddels is duidelijk dat ons lichaam meer moeite heeft dit te verwerken. En de stoffen die in vlees zitten, vind je vrijwel ook altijd in vegetarische producten. Nu is dit geen pleidooi om jullie vegetarier te maken, maar dit is wel hoe door veel mensen heden ten dage wordt geredeneerd.

Hoe herken je verse groenten en fruit?

De beste groente en fruit komt direct van het land op je bord. Logisch, zou je zeggen. Maar, het is ook een beetje overdreven. Veel groente en fruit kan prima tegen een reisje in een vrachtwagen naar een supermarkt. Voor het mentale aspect is het uiteraard nog prettiger (en leuker) om je bloemkool direct vanuit je eigen moestuin op je bord te zien. Maar voor de hoeveelheid vitamines maakt dat niet veel uit.